Alkohol, rus og tobakk

Hexcon er et rusfritt arrangement. Det er ikke tillatt å bruke alkohol eller andre rusmidler under våre arrangementer. Vi har nulltoleranse på brudd på denne regelen, og vil vise bort deltakere som ikke overholder dette. Vi ber deltakere om å ta kontakt med noen av Hexcons ansvarlige hvis dere observerer at noen er beruset eller har medbrakt noen rusmidler under Hexcon.

Det er heller ikke lov å røyke tobakk eller bruke e-sigarett inne på Hexcon, og vi ønsker at besøkende trekker vekk fra inngangspartiet hvis dere skal ut og gjøre dette. Snus er tillatt, men hjelp oss med å holde rent og kast snusen i søpla!

Fotografering

Vi ber alle om å ta hensyn hvis dere vil ta bilder under Hexcon. Spør gjerne om tillatelse først – og dette er helt nødvendig hvis dere tenker å publisere bildene noe sted. Tillatelse til publikasjon gjelder også private grupper, egne profiler, sosiale medier, og andre fora på nett.

Ta hensyn

Målet er at Hexcon skal være et trygt og trivelig arrangement for alle! Derfor ber vi alle våre deltakere om å gjøre sitt beste for å ta hensyn til hverandre under festivalen. Vi respekterer alle mennesker, uansett kjønnsidentitet og -uttrykk, legning, funksjon, etnisk bakgrunn, livssyn, utseende, eller alder. Si gjerne ifra om dere ser eller opplever noe som ikke er greit, ta hensyn til samtykke og grenser, og husk at det er kjekkere å spørre en gang for mye enn å nøste opp i misforståelser eller ugreie hendelser. Det er også lov til å ta kontakt med noen av Hexcons ansvarlige, som er tydelig merket, hvis dere skulle ha spørsmål eller trenger råd.

Spill, samtykke og innholdsadvarsler

Noen spill kan ta opp eller spille på temaer som noen kan finne utfordrende å bli konfrontert med. Hexcon oppfordrer alle arrangører til å tenke over om deres spill kan inneholde slike temaer, og å vurdere om det er nødvendig å si fra om dette på forhånd før spillet starter. Inkluder det gjerne i beskrivelsen så spillere kan ta stilling til om dette er et spill for dem på forhånd.

Det kan også være nødvendig å bruke verktøy som lar spillerne kartlegge om det er enkelte temaer de ikke ønsker å spille på, eller å tilby spillerne muligheter til å enkelt si fra under spill om det er noe som ikke fungerer så godt. Vi foreslår å bruke enkle signaler som brems/kutt eller gult kort/rødt kort for å ta det mer med ro eller ta en pause i spillet og snakke om hva som ikke fungerer. Dette kan gi spillere rom for å uttrykke seg der det kan være vanskelig å umiddelbart sette ord på det de opplever. Samtykke skal respekteres i spill, ikke spill på temaer en spiller har indikert de ikke ønsker.

Det er også lov til å selv ta initiativ og sjekke inn om det ser ut som om noen opplever ubehag eller ikke trives. Hvis noen opplever noe de synes er vanskelig å håndtere, er det også greit om den personen ønsker å trekke seg litt tilbake og få samlet seg.

Vi har forslag til ekstra verktøy dere kan ta i bruk om dere trenger det (lenker er på engelsk):
Innholdsadvarsler og sjekkliste: RPG Trigger Warning Free Checklist – House Of Lolth
Verktøy for signaler og kommunikasjon under spill: https://thoughty.itch.io/script-change

Trakassering, konflikter og andre uoverensstemmelser

Vi ønsker at Hexcon skal være et hyggelig sted for alle som deltar. Målet er at vi alle behandler hverandre pent, tar hensyn, og viser respekt overfor hverandre. Hexcon tolererer ingen form for trakassering, og vi ber deltakere om å ta kontakt med noen av våre tydelig merkede ansvarlige om dere skulle oppleve noe dere ikke synes er greit fra noen andre under festivalen.

Trakassering kan inkludere, men er ikke begrenset til:

  • Verbal interaksjon som hentyder til sosiale strukturer av systemisk undertrykkelse – for eksempel på grunnlag av kjønnsidentitet og -uttrykk, legning, funksjon, etnisk bakgrunn, livssyn, utseende, eller alder.
  • Bevisst truende atferd eller forfølgelse av andre.
  • Pågående og sjenerende fotografering eller lydopptak.
  • Overlagte og unødvendige avbrytelser av andres innspill eller aktiviteter.
  • Uønsket og upassende fysisk kontakt, inkludert vold mot andre.
  • Seksuelle krenkelser og uønsket seksualisert oppmerksomhet.
  • Å støtte opp om eller oppfordre til ethvert av disse punktene.

Vi ser også på forsøk på å ekskludere andre fra spill eller aktiviteter på grunnlag av antakelser eller fordommer («gatekeeping») som uønsket, og ber alle om å unngå dette – og å si fra om dette er noe dere opplever.

Hvis vi får beskjed om en hendelse tar vi med oss den som varsler til side og får snakket med dem om det som har skjedd. Vi kommer deretter til å ta til side de det gjelder og snakke med dem også. Vi kommer til å være to ansvarlige fra Hexcon, og gå til et skjermet sted der vi kan snakke sammen uten å bli forstyrret. Vårt mål er å lytte og å prøve og håndtere det som har skjedd på en god måte, og vi tar alle varsler seriøst.

Vi skriver en rapport om det som har skjedd, og hvem som var involvert, som er konfidensiell og som kun våre ansvarlige har tilgang til.

Hexcon forbeholder seg retten til å reagere på uønsket atferd slik vi selv mener er nødvendig. Hvis noen får en reaksjon fra oss, forventer vi at de forholder seg til det vi ber om. Vi vil gi advarsler ved mindre alvorlige hendelser, på tredje varsel vil vi be vedkommende om å forlate festivalen. Ved alvorlige hendelser ser vi på det som naturlig at vi ikke gir advarsler, og at vedkommende umiddelbart forlater Hexcon. Vi gir ingen refusjon på inngangsbilletten hvis en deltaker blir bedt om å forlate festivalen på grunn av atferd; Hexagon-styret vil også bli informert.